Forside Sundhed Gør haven til et børneparadis – sådan stimulerer du deres sanser

Gør haven til et børneparadis – sådan stimulerer du deres sanser

Vinteren har endelig sluppet taget, og nu skal haven nydes – ikke mindst af børnene, der elsker at lege i og med haven. Foto: PR.

Vinteren har endelig sluppet taget, og nu skal haven nydes – ikke mindst af børnene, der elsker at lege i og med haven. Få haveekspertens råd til, hvordan du engagerer børnene i haven.

Børn er af natur ofte nysgerrige, og de elsker at gå på opdagelse. Få steder kan vække interessen og pirre sanserne som haven, og ved at tænke børnene ind i lugning og tilplantning, når den skal klargøres til sommeren, er det nemt at vække deres eventyrlyst og gøre haven til et sandt slaraffenland, der indbyder til leg sommeren over. Det fortæller Kamilla Høy, der er planteekspert hos Plantorama.

– Vi skal have børnene med ud i haven, hvor sanserne kan blive stimuleret. De vilde og naturlige haver vinder i øjeblikket indpas overalt, og det spiller utrolig godt sammen med at tilgodese børnenes behov. Det handler nemlig om at skabe et miljø, der kan pirre sanserne – børn skal kunne dufte, føle, smage og udforske haven, og når der er masser af liv, er der meget at sanse, siger Kamilla Høy i en pressemeddelse og uddyber:

– Jo mere børnene kan tage ejerskab og være med, des sjovere er det for dem. Giv dem ansvaret for et stykke jord, et bed eller blot nogle krukker at dyrke smukke og underlige ting, som man må stikke fingrene i. Det betaler sig.

Plantoramas planteekspert giver her sine tre bedste råd til, hvordan du kan gøre haven spændende for de mindste.

Dyrk det spiselige

Intet kan få børnene hurtigere i haven end modne frugter og bær, der blot venter på at blive spist. Dyrk ærter og radiser, der vokser hurtigt og smager godt. Det motiverer børnene. Plant en masse jordbær og bærbuske – hvis du vil undgå, at børnene stikker sig, fås der i dag også børnevenlige bærbuske uden torne. Overvej også at plante blåbær og skovjordbær, som begge giver bær over en lang periode. Skovjordbær vil tilmed brede sig og kan også bruges som bunddække.

En fryd for øjet

Synet skal også forkæles, og til det findes der en lang række blomster med masser af farve, der giver wow- effekt til haven. Så for eksempel solsikker, der hurtigt vokser sig to meter høje og altid kigger på solen. Der findes også mange planter, der både er flotte og spiselige. Grønkål er både superflot og ekstremt sund, og hvis børnene selv er med til at dyrke den, bliver det typisk sjovere at spise den efterfølgende. Prøv også med spiselige blomster som tallerkensmækker og hornvioler.

Lad det summe, krible og krable

Dyreliv har alle dage haft en nærmest hypnotiserende tiltrækning over for børn. Farvestrålende blomster tiltrækker flyvende insekter, og skærmplanter som persille, koriander, fennikel og dild giver høje planter med blomster, som blandt andet tillokker svirrefluer, der bekæmper lus og som børnene kan drille og lege med uden at være farlige. Hvis man ikke har en kompostbeholder til rådighed, kan et kompostrør, som man stikker ned i jorden og fylder planteaffald i, være en sjov løsning. Det tiltrækker regnorme og andet liv i jorden og samtidig laves der gødning til planterne. Overvej også at etablere et vandbassin, som både kan tiltrække nye insekter, frøer og fugleliv.

Tidligere artikelLandinspektørfirma vinder stor rammeaftale med Evida
Næste artikelAlm. Brand opjusterer årets resultat