Forside Erhverv Styrtdyk i nye lærepladser

Styrtdyk i nye lærepladser

(Arkivfoto)

Antallet af nye lærepladser styrtdykkede i februar med 28 pct. Hvis vi ikke skal ende med en endnu større mangel på faglærte i fremtiden, må politikerne genindføre corona-tilskuddet til lærepladser fra i foråret, mener SMVdanmark.

Nye tal, som Børne- og Undervisningsministeriet netop har offentliggjort på uddannelsesstatik.dk, viser, at antallet af nyoprettede lærepladser i februar faldt med 28 pct., når man ser bort fra SOSU og pædagogisk assistent. I nogle brancher er faldet på over 80 pct. Det skriver SMVdanmark i en pressemeddelse.

Det bekymrer Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark. 

“Det er et skræmmende stort fald, og det kalder på handling. Udviklingen i antallet af lærepladser er som sådan ikke overraskende, for virksomhederne er meget forsigtige pga. coronakrisen, men vi risikerer at få et kæmpe efterslæb i uddannelsen af faglærte. Desuden er det ikke rimeligt over for de tusinder af unge mennesker, der står og tripper for at komme i gang med deres uddannelse som fx kok, tømrer, frisør og meget andet,” siger han.  

Han peger på, at virksomhedernes usikkerhed både skyldes den generelle udvikling i økonomien, men også frygten for, at der kan komme nye restriktioner eller nedlukninger.   

“Når der er usikkerhed, og når økonomien i de enkelte virksomheder er presset, vil virksomhederne helt naturligt være forsigtige med at binde sig til nye lærepladsaftaler, som er en forpligtelse af op til 4 års varighed,” siger Kasper Munk Rasmussen.

Indfør corona-tilskud igen 

I 2020 var der særlige corona-tilskud til de virksomheder, der uddanner lærlinge og elever. SMVdanmark foreslår at genindføre tilskuddet helt eller delvist i resten af 2021 og eventuelt også i 2022, som minimum i de brancher, der har været nedlukket eller udsat for skrappe restriktioner.  

”Vi har brug for, at samfundet mindsker risikoen for virksomhederne ved at gøre det billigere at have lærepladser. Helt konkret bør vi genindføre corona-tilskuddet. Der er behov for, at staten investerer i fremtidens arbejdskraft,” siger Kasper Munk Rasmussen.  

Han henviser til, at Danmark står over for at mangle næsten 100.000 faglærte i 2030.   

“Virksomhedernes usikkerhed pga. coronakrisen gør det endnu sværere at løse den udfordring med mangel på faglærte, som vi står over for. Også på den lange bane er det nødvendigt, at det bliver billigere og lettere for de virksomheder, der tager et uddannelsesansvar,” siger han. 

Hovedkonklusioner i de nye tal:   

  • Antallet af nye lærepladser er faldet med 700 sammenlignet med februar året før (opgjort uden SOSU og pædagogisk assistent). Det er et fald på 28 pct. i forhold til situationen inden corona.
  • Nedgangen ses særligt i brancher ramt af corona. Således er antallet af lærepladser på uddannelserne til frisør og kok faldet med over 80 pct.  
  • Det er dog ikke kun i de brancher, der har været direkte ramt af nedlukninger, hvor der er færre lærepladser. Det ses bredt. Dette kunne tyde på, at virksomhederne generelt er forsigtige med at indgå nye lærepladsaftaler 

Se tallene her: https://uddannelsesstatistik.dk/Pages/Reports/1610.aspx 

Tidligere artikelNy kampagne: Skåret ud i pap – Solarium
Næste artikelTopdanmark opnår flot resultat i første kvartal